ReFormarea și Eficientizarea Managementului Oncologic în Romania – 111379
În data de 21.08.2018 Fundația Renașterea, în calitate de beneficiar, a semnat contractul de finanțare cu POCA (Programul Operațional Capacitatea Administrativă ), în vederea implementării proiectului ReFormarea și Eficientizarea Managementului Oncologic în Romania (reFEM-Onco-Ro), ce va fi desfașurat în parteneriat cu INSP (Institutul Național de Sănătate Publică ).
Durata implementarii proiectului este de 16 luni. Scopul proiectului este: creșterea gradului de conștientizare și recunoaștere în societatea noastră a importanței screening-ului în documentele legislative și nevoia de adoptare a unui comportament preventiv în afecțiuni oncologice în rândul populației generale.
Principalele obiective ale proiectului sunt: promovarea activităților și obiectivelor proiectului în rândul persoanelor din grupul țintă și a stakeholderilor din domeniu, creșterea nivelului de conștientizare asupra importanței prevenției și screening-ului în domeniul afecțiunilor oncologice, creșterea nivelului de conștientizare asupra importanței identificării și propunerii unor schimbări legislative care să răspundă nevoilor populaței generale.
Pentru sprijinirea acestor obiective au fost finanțate în cadrul proiectului evenimentele Iluminare în Roz 2019 și Race for the Cure 2019 în vederea creșterii gradului de conștientizare atât în rândul populației țintă, cât și în conștiința populației generale.
Rezultatele principale propuse:
Cele 5 activitati principale propuse in cadrul proiectului, sunt:
Pe data de 20.12.2019 s-a incheiat proiectul ReFormarea si Eficientizarea Managementului Oncologic in Romania (reFEM-Onco-Ro) si suntem in masura sa prezentam Propunerea de politica publica formulata in urma cercetarilor (cantitative si calitative) efectuate, ca urmare a consultarii decidentilor politici, non-politici, institutiilor publice interesate de adoptarea unor masuri aferente politicilor de implementare( INSP, autoritati locale, centrale) si grupurilor de presiune (asociatii de pacienti, organizatii neguvernamentale…).
Pentru a putea atinge scopul propus in cadrul acestui proiect, a fost necesara parcurgerea mai multor activitati – fiecare dintre acestea contribuind la imaginea de ansamblu atat a realitatii existente, cat si a orizontului de asteptare privind screening-ul privind cancerul de col uterin.
S-au desfasurat in acest sens:
Raportul de cercetare il puteti vizualiza aici.
Rapoarte de monitorizare a politicilor publice 2012 – 2018 se pot vizualiza aici.
Avand in vedere ca problematica demersurilor in vederea screening-ului pentru cancerul de col uterin preocupa ONG-uri in plan national si international, in cadrul acestui proiect s-a creat o Retea de sanatate a femeii in care membrii acesteia au conlucrat activ, atat la intalnirile grupului de lucru, cat si in cadrul unui eveniment cu parteneri externi. Membrii acestei retele sunt: Asociatia Amazonia, Oncohelp, Asociatia Oncopacientilor Pheonix, Asociatia Prietenii Spitalului Valcean, Hospice Casa Sperantei, Asociatia Oncologica ”Parintele Arsenie Boca”, Crucea Rosie, Asociatia de Sprijin a Pacientului Oncologic, Think Pink Europe si reprezentantii nationali ai acestei organizatii, Europa Donna Romania, PartNET.
In baza rezultatelor cercetarii derulate si a sesiunilor de dialog civic si consultari organizate au fost agreate 3 variante de politica publica vizand screening-ul pentru cancerul de col uterin.
In urma dezbaterilor a rezumat o lista restransa continand trei solutii (3 variante care iau in considerare experienta acumulata pana acum in Romania, bunele practici insusite de participantii la program, precum si calitatea definita a proceselor derulate, drept fundamente solide pentru dezvoltarea pe viitor a programului de screening), iar varianta finala (fezabila, tinand cont atat de dinamica politica specifica prezentului, cat si de asteptarile potentialului public beneficiar) o puteti consulta incepand cu data de 20.01.2020 aici , iar documenul de acceptare de la INSP aici.