Cancer de sân

CE ESTE CANCERUL DE SÂN?


Cancerul de sân este de departe cel mai frecvent dintre cancerele femeii. Deși nu este cunoscută cauza sa exactă, factorii de risc sunt din ce în ce mai bine identificați. Datorită mamografiei, depistarea precoce a acestui cancer a crescut semnificativ perspectiva vindecării.

Ce cauzează cancerul de sân?
Dintre factorii de risc pentru cancerul de sân fac parte:

Vârsta înaintată
Menarha precoce (prima menstruație)
Femeile care nu au copii sau cele care au primul copil la o vârstă înaintată
Prezența cancerului de sân sau a tumorilor benigne (necanceroase) în familie
Prezența cancerului de sân la mamă sau soră
Radioterapia realizată la nivelul toracelui/sânului
Descoperirea, în urma efectuării mamografiei, a unui țesut mai dens la nivelul sânului
Utilizarea preparatelor hormonale (ca de exemplu estrogenii și progesteronul)
Consumul băuturilor alcoolice

Cancerul de sân transmis ereditar reprezintă aproximativ 5 până la 10% dintre toate tipurile de cancer.
Femeile care moștenesc genele specifice cancerului de sân au un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.
În fiecare an, cancerul de sân este responsabil de 77.000 de decese în Europa, dintre care 40% la femeile sub 65 de ani.
La fiecare două minute, în lume o femeie moare de cancer de col uterin.
Cancerul de col uterin este o amenințare reală, dar nu e o fatalitate. Să îl previi e întotdeauna mai ușor decât să îl tratezi.

În prezent există diferite tipuri de tratament pentru pacienții cu cancer mamar. La ora actuală se pot folosi diferite tipuri de tratament pentru pacienții cu cancer de sân.

Pentru tratarea pacienților cu cancer de sân se folosesc două abordări:

 Tratamentul standard (tratamentul care se folosește în mod curent) și noile tratamente care se află în faza de testare în studiile clinice. Înainte de a începe tratamentul, pacienții au posibilitatea să opteze între tratamentul standard și noile tratamente prin includerea pacienților în studiile clinice.

 Tratamentul care este în faza de testare în studiile clinice are ca scop îmbunătățirea opțiunilor terapeutice curente sau obținerea informațiilor despre noile terapii pentru pacienții cu cancer. În cazul în care concluziile unui studiu clinic indică faptul că tratamentul care a fost testat este mai eficient decât tratamentul standard, noul tratament poate înlocui tratamentul standard.

Studiile clinice sunt în desfășurare în diverse zone din țară. Informații suplimentare despre studiile clinice pot fi obținute de la medicii specialiști oncologi. Alegerea celui mai potrivit tip de tratament pentru pacient este o decizie care implică în mod normal atât pacientul și familia acestuia, cât si echipa medicală.

Tratamentul chirurgical

Majoritatea pacienților cu cancer de sân au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului malign de la nivelul sânului. De asemenea, în timpul intervenției chirurgicale, se pot extirpa și o parte sau toți ganglionii axilari de partea sânului afectat pentru a fi investigați la microscop în vederea depistării celulelor maligne de la acest nivel.

Tratamentul chirurgical conservator al sânului reprezintă o intervenție chirurgicală prin care este îndepărtat țesutul malign de la nivelul sânului, însă fără a îndepărta sânul în totalitate, incluzând următoarele tehnici:

  Lumpectomie: reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepartează tumora (o porțiune de țesut) împreună cu o zonă mică de țesut normal din jurul ei

  Mastectomia parțială: reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepartează o porțiune din sân împreună cu o zonă mică de țesut normal din jurul ei. Această procedură se mai numește și mastectomie segmentară.

Se delimitează prin linii punctate la nivelul sânului aria tumorii care urmează a fi îndepărtată și unele grupe de ganglioni limfatici care vor fi îndepărtați.

De asemenea, la pacienții tratați prin terapie chirurgicală conservatoare se îndepartează și unii ganglioni axilari pentru biopsie. Această metodă este numită disecția nodulului limfatic. Această procedură se poate realiza în timpul intervenției chirurgicale conservatoare sau după aceasta. Disecția nodulului limfatic se realizează prin intermediul unei incizii separate.

Radioterapia

Radioterapia este o opțiune terapeutică pentru cancer prin care se utilizează radiații X de intensitate crescută sau alte tipuri de radiații pentru distrugerea celulelor canceroase. Există două tipuri de radioterapie. Radioterapia externă utilizează un aparat din afara organismului pentru a genera raze X care să fie direcționate către zona unde este localizată tumora. Radioterapia internă utilizează substanțe radioactive încapsulate în ace, capsule, sârme sau catetere care sunt plasate în interiorul sau în apropierea cancerului. Tipul de radioterapie folosită depinde de stadiul și tipul cancerului ce trebuie tratat.

Chimioterapia

Chimioterapia utilizează medicamente care opresc creșterea celulelor canceroase, atât prin distrugerea acestora, cât și prin oprirea divizării (înmulțirii). Chimioterapia sistemică se administrează pe cale orală sau prin injectare în venă sau în mușchi, medicamentele ajung astfel în circulația sangvină și distrug celulele canceroase din întreg organismul. Cand chimioterapia este plasată direct în măduva spinării, într-un organ, în interiorul abdomenului, medicamentele acționează în special pe celulele canceroase din acea zonă (chimioterapie regională). Modul de administrare și tipul chimioterapiei folosite depind de stadiul și tipul tumorii care trebuie tratată.

Știați că?

Cancerul de sân transmis ereditar reprezintă aproximativ 5 până la 10% dintre toate tipurile de cancer.

AUTOEXAMINAREA SÂNILOR 


 • Pasul 1 Pasul 1

  Începe prin a-ți privi sânii în oglindă ținând amândouă mâinile pe șolduri. Apoi ținând amândouă mâinile ridicate. Trebuie să urmărești orice fel de schimbare apărută în forma sau dimensiunea sânilor, dacă un sân este neobișnuit de lăsat față de celălalt, dacă este neobișnuit de mare față de celălalt, o excrescență pe sân, schimbări apărute în aspectul pielii de pe sân - încrețitură, gropiță, roșeață, aspect de "coajă de portocală", retracția ("înfundarea") mamelonului.

 • Pasul 2 Pasul 2

  Pentru palpare folosește vârfurile degetelor, ținând degetele întinse. Nu trebuie să apeși prea tare, dar presiunea trebuie să fie totuși suficient de puternică pentru a simți și zonele profunde. Pentru a fi sigură că nu îți va scăpa ceva neobservat, mișcările trebuie să fie cât mai diverse: în cercuri concentrice (a), radiale (b) și de sus în jos (c). Repetă mișcările și pentru celălalt sân. Ai grijă, la palpare nu vei întâlni aceeași constituție la ambii sâni, nu te aștepta să-i găsești "gemeni". Pentru a ușura alunecarea degetelor pe pielea sânului poți folosi o cremă obișnuită pentru piele.

 • Pasul 3 Pasul 3

  Apoi examinează-ți sânii și culcată. Întinde-te și așază-ți o pernă sub umăr, apoi așază-ți brațul sub cap. Cu cealaltă mână începe să îți palpezi sânul folosind aceleași mișcări.

 • Pasul 4 Pasul 4

  Ținând mâna întinsă palpează zona laterală a sânului și apoi zona axilei (subraț). Aici trebuie să observi orice fel de umflătură neobișnuită a subrațului, orice fel de inflamare sau mărire a ganglionilor limfatici.

 • Pasul 5 Pasul 5

  Controlează și mamelonul (sfârcul sânului). Aici trebuie să fii atentă la apariția unor exeme sau iritații ale mamelonului, dacă este tumefiat (umflat), dacă a început să crească în altă direcție decât cea de până atunci, dacă a fost normal și acum începe să devină retractat (retras, îngropat în sân), dacă apare o încrețitură a mamelonului, dacă apare o schimbare a texturii sau culorii mamelonului sau areolei mamare (zona roz sau brună aflată în jurul sfârcului), dacă există scurgeri sau sângerări din mamelon (este bine să ții seama și dacă observi scurgeri din sân pe sutien sau pe cămașa de noapte). Nu este recomandat să încerci să "mulgi" sau să storci mamelonul.

 • Pasul 6 Pasul 6

  De asemenea, poți să îți examinezi sânii și când faci duș. Sânii sunt relaxați, iar pielea alunecoasă de la săpun sau șampon te va ajuta foarte mult să obsevi sânul și de aici și eventualele modificări apărute în constituția lui.

 • Breast Cancer FactsBreast Cancer Facts
 • Breast Cancer FactsBreast Cancer Facts
 • Breast Cancer FactsBreast Cancer Facts
 • Breast Cancer FactsBreast Cancer Facts

Sponsori
Legal Advisers