Iluminare turcoaz – 2021

Spitalul Universitar de Urgență București și Institutul Național de Sănătate Publică au purtat pentru o seară culoarea turcoaz – simbolul luptei împotriva Cancerului de Col Uterin Inițiativa marchează un an de la lansarea  Strategiei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin a Organizației Mondiale a Sănătății

 

București, 17 noiembrie 2021 – Cu ocazia aniversării primului an de la lansarea Strategiei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin de către Organizația Mondială a Sănătății, România se alătură demersurilor globale de conștientizare asupra cancerului de col uterin, prin iluminarea în turcoaz a două clădiri de referință pentru sistemul de sănătate publică din România, repere în lupta împotriva cancerului de col uterin – Institutul Național de Sănătate Publică și Spitalul Universitar de Urgență din București.

 

            Organizată de INSP, Spitalul Universitar de Urgență din București și Fundația Renașterea, cu susținerea Merck Sharp & Dohme (MSD) România, iluminarea în turcoaz din 17 noiembrie 2021 este prima dintr-o serie de evenimente de conștientizare organizate în România, care se alătură astfel inițiativei globale a OMS,  într-o manifestare de solidaritate cu femeile diagnosticate cu cancer de col uterin sau care se află la risc de a dezvolta această afecțiune – organizații din întreaga lume vor ilumina în 2021 peste 100 de clădiri în turcoaz, culoarea simbol a luptei împotriva cancerului de col uterin.

 

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare, aceste date plasând țara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenței și al mortalității asociate cancerului de col uterin, la nivelul țărilor din Uniunea Europeană.

 

Reducerea poverii cancerului de col uterin  se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, prin programe de vaccinare sustenabile, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin  programe de screening organizate pe baze populaționale consolidate și prin asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice.   

 

Demers mondial pentru accelerarea eliminării cancerului de col uterin

 

În data de 17 noiembrie 2020, Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) a lansat Strategia Globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, printr-o rezoluție adoptată de 194 de țări. Strategia are ca obiectiv  ca până în anul 2030 incidența cancerului de col uterin să scadă și să se mențină sub 4 cazuri noi la 100.000 de femei. Atingerea acestui obiectiv este posibilă dacă sunt îndeplinite 3 ținte esențiale: 90% din fetițe să fie vaccinate împotriva virusului papilloma uman (HPV) până la împlinirea vârstei de 15 ani,  70% din femeile adulte să beneficieze de servicii de screening cu un test performant de două ori în intervalul de vârstă 35-45 ani și 90%  din femeile depistate cu un test pozitiv să aibă  acces la tratamentul leziunilor pre canceroase și al celor maligne.  

             

            ”Cancerul de col uterin reprezintă o urgență de sănătate publică în România, anual se înregistrează un număr nepermis de mare de femei cu  cancer de col uterin. Această problemă de sănătate publică are însă soluții, cancerul de col uterin poate fi atât prevenit prin vaccinare, cât și vindecat dacă este depistat în stadii precoce. În calitatea  de coordonator al programului național de vaccinare și al celui de screening pentru cancerul de col uterin reafirm asumarea rolului pe care îl avem în fundamentarea politicilor de sănătate publică și în coordonarea și implementarea programelor naționale de sănătate publică și milităm pentru  crearea unui cadru funcțional pentru sprijinirea femeilor din România cărora să le oferim acces la informații și servicii de prevenire a cancerului de col uterin. Implicarea activă în acest demers, susținerea lui sub orice formă, reprezintă, pentru noi, asumarea unui angajament în a proteja fetele și femeile din România de această afecțiune care poate fi prevenită. Avem încredere că, împreună, unindu-ne forțele, vom putea consolida și dezvolta un cadru coerent și durabil pentru prevenția cancerului de col uterin” dr. Carmen Ungurean – coordonator program național de screening pentru cancerul de col uterin.

 

 ”Spitalul Universitar de Urgență București se alătură inițiativei globale de eliminare a cancerului de col uterin, ca parte a misiunii sale de a educa atât tinerele generații în domeniul  medicinei preventive bazate pe evidențe științifice, cât și a femeilor privind adoptarea unor comportamente sănătoase. De asemenea SUUB furnizează servicii medicale de depistare precoce și tratament al leziunilor colului uterin, în cadrul programului național de screening. Asigurarea tratamentului adecvat unei categorii aparte și vulnerabile de paciente – gravidele cu cancer de col – reprezintă o prioritate a activității medicale a clinicii de obstetrică și ginecologie a SUUB prin creșterea calității vieții mamei și nașterea în condiții de siguranță atât pentru gravidă, cât și pentru nou născut.

Ne străduim în fiecare zi să oferim acces la servicii de diagnostic și tratament tuturor femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin și ne luptăm pentru viața fiecăreia dintre ele.” prof.dr. Monica Cîrstoiu, șef clinică obstetrică-ginecologie.

 

„Implicarea Fundaţiei Renaşterea ȋn acest demers dedicat luptei impotriva Cancerului de Col Uterin continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 20 de ani de existenţă, de a informa femeile cu privire la importanța controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Statisticile care ne plasează pe locuri fruntașe în mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin între țările membre UE pot fi schimbate prin creșterea gradului de conștientizare a prevenției, prin îmbunătățirea accesului la prevenția prin vaccinare și promovând importanța controlului medical pentru o depistare precoce a cancerului”. Mihaela Geoaă, Preşedinte fondator – Fundaţia Renaşterea. 

 

România implementează atât Programul de Vaccinare anti-HPV, adresat fetelor cu vârsta între 11-18 ani, cât și Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, dar aceste programe au nevoie consolidare și implementarea sustenabilă, pe baze populaționale care să asigure accesul egal și echitabil la aceste servicii. În acest scop s-au alocat fonduri suplimentare pentru vaccinul HPV, iar programul național de screening este consolidat prin 4 Programe Regionale (Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia și Centru) de prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce a cancerului de col uterin cu finanțare prin Fondul Social European – Programul Operațional Capital Uman care au ca scop implementarea strategiei de screening cu testare primară a infecției persistente cu HPV.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ tutorilor legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcției de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Prin programele regionale de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, peste 800.000 de femei, provenind în special din grupuri vulnerabile, cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani beneficiază de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament și reevaluarea periodică a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc. In cadrul programului, acestea pot beneficia de testare gratuită, fie în centrele județene de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, fie în unitățile mobile, în cadrul  unităților mobile care vor ajunge în localități din toate județele incluse în program.

 

——–

 

Despre Institutul Național de Sănătate Publică

Înființat în anul 1927, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) este instituția publică din România care îndeplinește rolul de for tehnic și metodologic Ministerului Sănătății privind controlul bolilor cronice și al bolilor transmisibile, intervențiile de promovare a sănătății și de educație pentru sănătate INSP deține un rol central în supravegherea bolilor prioritare și în elaborarea, coordonarea și implementarea proiectelor și programelor naționale de sănătate publică în acest domeniu. INSP derulează proiecte de cercetare populațională având o experiență vastă în colaborarea cu alte instituții naționale și internaționale de sănătate, specialiștii săi îndeplinind funcția de experți ai Ministerului Sănătății în relația cu Uniunea Europeană, Organizația Mondială a Sănătății, Centrul European de Control al Bolilor.

 

Despre Clinic Spitalul Universitar de Urgenta București

Spitalul Universitar de Urgenta București, inaugurat in 1978, este o clinica universitara de elită, spital regional de urgență 1A,  care asigură servicii medicale de înaltă performanță pentru peste 300.000 de pacienți anual. Pe lângă serviciile medicale acoperind aproape întreaga paletă a specialităților medicale, Spitalul Universitar și-a asumat și implicarea în programe de prevenție, îndeplinindu-și astfel misiunea de a educa atât tinerele generații de medici, cât și cetățenii în prevenirea bolilor cu impact major asupra stării de sănătate.

 

Despre Fundația Renașterea

Misiunea Fundației Renașterea este de a crește gradul de conștientizare al populației privind importanța adoptării unui stil de viață sănătos, de promovare a educației pentru sănătate, de consolidare a responsabilități civice în România și de creare a unor parteneriate în beneficiul sănătății românilor.

Fundația RENAŞTEREA pentru Educație, Sănătate și Cultură a fost înființată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenția publicului din România o problemă cu implicații majore în viața femeilor: cancerul de sân si de col uterin. Autoritățile statului român au acordat Fundației Renașterea, în anul 2008, statutul de organizație de utilitate publică. Proiectele fundației au fost recunoscute atât pe plan național cât și internațional, astfel încât, în 2008, Fundația a fost premiată în cadrul Galei Societății Civile, iar în 2010, la Parlamentul European, i-a fost acordată distincția „Pearl of Wisdom”. În 2014, în urma demersurilor făcute de Fundația Renașterea, Senatul Român a declarat 1 Octombrie – Zi Națională de luptă Împotriva Cancerului de Sân.

Pana in noiembrie 2023, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) derulează, datorita fondurilor europene prin Programul Operațional Capital Uman, Proiectul SCCUT – Screening pentru Cancerul de Col Uterin și tratament precoce, un program complex de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, vizȃnd peste 170.000 de femei din judeţele Argeş, Călăraşi, Dȃmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman, provenind ȋn special din grupuri vulnerabile. In cadrul programului, acestea pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau (24-29 ani) şi HPV (30-64 ani).

 

  • Spitalul Univ. de Urgenta BucurestiSpitalul Univ. de Urgenta Bucuresti
  • INSPINSP
  • Iluminare turcoazIluminare turcoaz
  • Iluminare turcoazIluminare turcoaz
  • Iluminare turcoazIluminare turcoaz
  • Iluminare turcoazIluminare turcoaz
  • Iluminare turcoazIluminare turcoaz
  • Iluminare turcoazIluminare turcoaz
  • Iluminare turcoazIluminare turcoaz

Sponsori
Legal Advisers