Comunicat de presa
ASISTENTII MEDICALI COMUNITARI – O RESURSA IMPORTANTA IN GHIDAREA PACIENTILOR ONCOLOGICI
Bucuresti, 30 iunie 2021. In conditiile in care cancerul pulmonar este o afectiune „silentioasa”, care se depisteaza in cele mai multe cazuri in stadii avansate, dar afecteaza din ce in ce mai multi romani, Fundatia Renasterea, cu sprijinul MSD Romania, Asociatia Asistentilor Medicali Comunitari, Pacientul 2.0, a organizat o serie de evenimente online, menite sa vina in sprijinul pacientilor diagnosticati cu acest tip de cancer. Obiectivul evenimentelor online a fost acela de a evidentia Rolului navigatorului de pacienți si al asistenților medicali comunitari în facilitarea accesului la servicii medicale pentru pacienții cu cancer pulmonar.
În cancerul pulmonar, parcurgerea traseului de la diagnostic la tratament intr-un timp cat mai scurt este esentiala. Traseul pacientului cu cancer pulmonar este unul complex –care acum dureaza intre 4 si 6 luni. Recomandarea specialistilor este de a reduce timpul de la diagnostic la tratament la doar 2 luni, pentru ca in acest fel sa contribuim la cresterea supravieturii in cancerul pulmonar. Din pacate, contextul pandemic a generat si mai multa complexitate in traseul pacientilor, impactand atat persoanele cu suspiciune de cancer pulmonar, cat si pacientii deja diagnosticati. Stim ca numarul bronhoscopiilor a scazut aprope la jumatate in multe centre de tratament din tara.
Primul eveniment a avut formatul unui webminar de 4 ore ce s-a desfasurat pe 23 iunie. La Workshopul Digital au participat 150 de asistenti medicali comunitari din judetele Botosani si Gorj. Acestia s-au familiarizat cu procesul de navigare a pacientilor, cu sprijinul Dnei Victoria Asanache – Trainer de Navigatori de Pacienti oncologici.
Ulterior acestui workshop a avut loc, pe 29 iunie, o dezbatere intre specialisti in domeniul medical, autoritati publice la nivel national si local, reprezentanti ai societatii civile si ai asistentilor medicali comunitari. Printre cei are au luat cuvantul se numara: Dna Mihaela Geoana – Presedinte Fundatia Renasterea, Dl Prof. Dr Patriciu Achimas-Cadariu – Deputat, Dr Marius Geanta – presedinte INOMED; Lidia Onofrei – Consilier, Ministerul Sănătății, Dl Cosmin Ionuţ Andrei – Primar Botosani, Dna Mirela Grosu – Manager al Institutului Regional Oncologic Iași; Dna Victoria Asanache – Navigator de Pacienti; Dna Ana Dodea – Policy & Market Access Director MSD Romania; Dna Carmen Hliban – coordonatorul asistenţilor medicali comunitari din cadrul DSP Botoşani.
Un prim concept discutat in cadrul dezbaterii a fost cel al alfabetizarii in sanatate sau educatia pentru sanatate (health literacy). Progresul stiintific inregistrat in lupta impotriva cancerului in ultimul deceniu este unul extraordinar. Acest progres a adus insa cu sine si un grad de complexitate ridicata in ceea ce priveste diagnosticarea, tratamentul, navigarea in sistemul de sanatate – mai ales in ceea ce traseul pacientului, cu implicatii directe asupra comunicarii medic – pacient, chiar si asupra interactiunii medic – sistem de sanitate, pacientul isi asumandu-si un rol din ce in ce mai activ in luarea deciziei asupra etapelor de diagnostic si tratament. Includerea alfabetizarii in cancer ca pilon in planul European de lupta impotriva cancerului trebuie sa fie un impuls pentru Romania de a include prevederi similare in viitorul Plan National de Cancer.
Campaniile de conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar sunt relevante, atât pentru publicul general, cât și pentru profesioniștii din asistența medical primară. E foarte important ca asistentii medicali comunitari sa fie integrati in ghidarea pacientului, sa existe un parteneriat cu medicii de familie, medicii pneumologi si oncologi, si impreuna sa sensibilizam populația cu privire la cancerul pulmonar și sa îmbunătățim astfel depistarea timpurie a cancerului pulmonar.
Daca dorim sa crestem supravietuirea in cancer si sa imbunatatim calitatea ingrijirii pacientilor oncologici, sa reducem costurile si timpii de la diagnostic la tratament, e nevoie de alfabetizare in domeniul cancerului – si nu doar la nivelul pacientilor, ci la nivelul tuturor actorilor implicati.
Dezbaterea organizata pe 29 iunie se înscrie în seria de activități ce au ca obiectiv creșterea ratei de supraviețuire și a calității vieții pacienților diagnosticati cu cancer pulmonar, prin implicarea asistentilor medicali comunitari in procesul de navigarea a pacientilor in sistemul de sănătate, în funcție de etapele de diagnostic, tratament si investigatii medicale specifice.
Scopul acestei intalniri, alaturi de partenerii identificați în cadrul proiectului, este acela de a accelera diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, navigarea optimă în sistem în vederea creșterii supraviețuirii pacientilor.
Aceste activitati sunt primii pasi ai inițiativei ce urmărește să coalizeze autoritățile locale în prioritizarea problemei reprezentată de cancerul pulmonar în regiunea Moldovei, una cu multiple bariere in adresabilitatea servicilor medicale, fiind în linie cu viziunea pe termen lung pentru echitate si acces la servicii de diagnostic, tratament si imbunatatire a calitatii vietii in zonele rurale.
Concluziile intalnirii au fost ca statisticile alarmante in supravietuirea din cancerul pulmonar ne indica faptul ca suntem intr-un punct in care este nevoie sa utilizam toate resursele disponibile pentru a contracara impactul pandemiei COVID 19 aspura pacientilor oncologici, intr-un moment crucial – cel al redactarii Planulului National de Cancer.
……………………..
Despre Cancerul Pulmonar in Romania
În România, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat avand cea mai ridicata povara a bolii, cu cei mai multi ani de viaţă pierduți prin decese premature, de 3 ori mai mare decat cea a cancerului de san. De asemenea, este tipul de cancer cu cea mai ridicata mortalitate, rata de supravietuire la 5 ani fiind printre cele mai scazute din Europa. Exista multi factori care determina aceasta situatie, unul dintre cei mai importanti fiind diagnosticarea tardiva, mai mult de 70% dintre cancerele pulmonare sunt depistate în stadii avansate.
Judetele Botosani, Iasi și Neamt sunt judete in care incidenta cancerului pulmonar este ridicata – conform analizei INSP din 2019 in ceea ce priveste profilul de sanatate al romanilor.
Mortalitatea prin cancer pulmonar, conform INSP în anul 2019 are o pondere de 19,5% din numărul total de decese prin tumori (50312) și 3,8% din numărul total de decese (259721). Botosaniul este judetul cu cea mai ridicata mortalitate din nord-estul țării.
Nivelul scazut de cunostinte despre cancer, factori de risc, relatia precara cu medicul de familie, tin departe pacientul de sistem chiar si atunci cand poate are simptome. Un numar mare de pacienti sunt diagnosticati cu cancer pulmonar dupa deces. Fiecare dintre acesti actori poate influenta traseul pacientului in ceea ce priveste diagnosticarea precoce, fie prin interventii de sanatate publica sau politici noi de sanatate, de exemplu introducerea sceeningului pentru cancer pulmonar la populatiile aflate la risc, campanii locale de crestere a constientizarii asupra simptomelor cancerului pulmonar.