Colul uterin este partea terminală a uterului.
Cancerul de col uterin presupune creșterea necontrolată a celulelor care formează colul uterin. Atunci când sunt depistate precoce prin efectuarea cu regularitate a testelor Babeș-Papanicolau, majoritatea semnelor inițiale ale cancerului de col uterin răspund bine la tratament, iar progresia către cancerul de col uterin poate fi astfel prevenită.
Cancerul de col uterin nu este ereditar. Este cauzat de un virus numit papiloma virus uman sau HPV (Human Papilloma Virus).
Virusul poate fi transmis în cursul actului sexual, iar uneori chiar în cazul contactului cutanat intim la nivelul regiunii genitale. Așadar, fiecare femeie active sexual riscă să se infecteze.
Cancerul de sân transmis ereditar reprezintă aproximativ 5 până la 10% dintre toate tipurile de cancer.
Femeile care moștenesc genele specifice cancerului de sân au un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.
În fiecare an, cancerul de sân este responsabil de 77.000 de decese în Europa, dintre care 40% la femeile sub 65 de ani.
La fiecare două minute, în lume o femeie moare de cancer de col uterin.
Cancerul de col uterin este o amenințare reală, dar nu e o fatalitate. Să îl previi e întotdeauna mai ușor decât să îl tratezi.
Ce este Testul Babeș Papanicolau?
În timpul unui test Papanicolau, celulele sunt răzuite sau periate de la nivelul colului și preparate pe o lamelă care va fi examinată microscopic. Scopul testului Papanicolau este detectarea modificărilor care pot indica un cancer de col.
Indicații
Specialiștii recomandă efectuarea anuală a unui test Papanicolau și a unui examen pelvin în cazul tuturor femeilor care sunt active sexual sau au fost active sexual până de curând, sau au ajuns la vârsta de 18 ani. Dacă o femeie a avut trei sau mai multe examene negative în ani consecutivi, testul Papanicolau poate fi făcut mai rar, la indicația medicului care o urmărește, după revizuirea factorilor de risc. Societatea oncologilor ginecologi recomandă efectuarea de teste Papanicolau anual pentru toate femeile, indiferent de ce s-a găsit la examinările anterioare.
Eficiența
Testul Papanicolau este foarte precis în detectarea cancerului de col uterin. El este mult mai puțin precis în detectarea cancerului de corp uterin (endometru), a trompelor uterine sau a ovarelor. În cazurile în care aceste tipuri de cancer sunt descoperite cu ajutorul unui test Papanicolau, se explică prin faptul că celulele canceroase au traversat trompele uterine și au ajuns în cavitatea uterină, apoi în colul uterin și în secreția vaginală.
În timpul unui test Papanicolau, celulele sunt răzuite sau periate de la nivelul colului și preparate pe o lamelă care va fi examinată microscopic. Scopul testului Papanicolau este detectarea modificărilor care pot indica un cancer de col.
România se situează pe primul loc din Europa în ceea ce privește mortalitatea datorată cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mult decât media țărilor din Uniunea Europeană.