Fundatia Renasterea imbraca, din nou, in roz, o cladire de referinta, simbol al luptei impotriva cancerului de san
La 1 octombrie – Ziua Nationala de lupta impotriva Cancerului de San, Palatul fostei Banci Marmorosch – Hotelul Marmorosch va imbraca culoarea sperantei. In contextul pandemic pe care il traversam, evenimentul organizat de Fundatia Renasterea dedicat promovarii preventiei si depistarii precoce a cancerului, pledeaza pentru accesul pacientilor oncologici la tratament si al tuturor femeilor la diagnostic.
Administratia Prezidentiala sustine campania Fundatiei Renasterea, Palatul Cotroceni imbracand si in acest an culoarea roz, pentru o seara. De asemenea, cladiri precum Globalworth Tower, Globalworth Square, Ana Towers – vor fi iluminate in roz. Companiile Adinish, Marks&Spencer si Banca Transilvania se vor alatura campaniei de lupta impotriva cancerului de san in luna octombrie.
Printre participantii la a 21-a iluminare in roz se numara: Dr Diana Loreta Paun – Consilier Prezidential, Cseke Attila – Ministrul Sanatatii, Prof. Dr Alexandru Rafila, Dr Alis Grasu, Mirela Retegan, Dana Deac, Mihaela Birzila, Olimpia Melinte, Catalin Morosanu, medici, parteneri ai evenimentului, invingatoare in lupta cu cancerul, gazduiti de membrele Boardului Renasterea: Mihaela Geoana, Cristiana Copos, Andreea Esca, Camelia Sucu, Veronica Savanciuc, Adriana Cazacu, Andreea Mihai.
In cadrul evenimentului, Fundația Renașterea, cu sprijinul MSD România, vor lansa o carte ilustrată pt copiii prin care acestia să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu părinții lor bolnavi. Statisticile europene arată ca vârsta de incidență a afectiunilor oncologice a scăzut îngrijorător, iar situația din România e de-a dreptul dramatică. Din ce în ce mai frecvent, întâlnim cazuri de părinți tineri care se află în poziția de a le explica copiilor lor că au fost diagnosticați cu cancer. Construită pentru a fi suport de discutie cu cei mici în cadrul familiar, cartea ”O poveste despre dragoste și speranță” adresează probleme precum schimbările fizice sau comportamentale ce se pot produce pe parcursul tratamentului oncologic, dar și modalități de depăși aceste momente, de a înțelege și a contribui la construcția noii realități împreună. Cartea va fi disponibilă grauit, în format electronic, pe platforma fundatiarenasterea.ro si onco-plan.ro
Peste jumătate din pacientele cu cancer din Romania (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II). Cancerul de sân este unul dintre principalele cauze de mortalitate pentru femeile din România: prima cauză pentru categoria de vârstă 15 – 49 de ani, a treia cauză pentru categoria 50 și 69 de ani (Globocan, 2018).
Anual, conform estimărilor, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, iar numărul deceselor se ridică la 3.209. Mai mult, conform datelor analizate în cadrul studiului realizat de Deloitte pentru Coalitia pentru Sanatatea Femeii in anul 2017, fiecare persoană decedată din cauza cancerului de sân a pierdut prematur aproximativ 13 ani de viață.
Seria evenimentelor organizate de Fundatia Renasterea dedicate luptei impotriva cancerului a debutat weekendul trecut, prin cursa caritabila Race for the Cure. Timp de 14 zile, in perioada 26 septembrie – 10 octombrie, Europa va deveni roz, prin participantii Digital Race for the Cure. Pana in prezent, peste 1300 de persoane din intreaga tara si din strainatate, s-au inregistrat la Race for the Cure Romania 2021 si mai sunt inca 10 zile din aceasta editie a cursei caritabile. De asemenea, pe 26 septembrie, jucatorii echipei Farul Constanța au ales culoarea roz, in semn de solidaritate cu Fundatia Renasterea, in lupta impotriva cancerului. Prin gestul lor arată tuturor ca le pasă de sănătatea femeilor din Romania.
Inscrierea fiecarui participant a constat intr-o donatie de 50 lei, care se va transforma in investigatii medicale gratuite pentru femeile din mediul rural, dar si in actiuni de sustinere a pacientelor oncologice din Romania.
In anul 2020, Fundatia Renasterea a fost sustinuta de 1200 de persoane, rezidente in Bucuresti, Magurele, Buzau, Timisoara, Bacau, Sibiu, Barcelona, Roma, Bruxelles, Praga, care au donat, s-au plimbat 3 km sau au alergat 5 km, pentru a sustine Campania de Preventie si Depistare Precoce a Cancerului. Datorita lor, au fost efectuate 1200 teste medicale gratuite.
Multumim pentru implicare, sustinatorilor editiei a 21-a a Iluminarii in Roz:
Parteneri: Novartis, Fundatia Superbet
Sponsori gold: Pfizer, Catena
Sponsori silver: Roche, MSD
Sustinatori: Banca Transilvania, Luxten
Partener media principal: PRO TV
Parteneri media: TVR, United Media, Tuio, Trinitas TV, Agerpres
Informatii despre Fundatia Renasterea
Fundatia Renasterea este o organizatie neguvernamentala, infiintata in anul 2001, care a primit statut de Organizatie de Utilitate Publica in anul 2007. Misiunea Fundatiei Renasterea este aceea de a promova importanta preventiei si depistarii precoce a cancerului de san si de col uterin, de a oferi investigatii medicale gratuite si consiliere pacientilor oncologici.
Iluminare in roz
Alăturându-se Iniţiativei Mondiale de Iluminare în Roz ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân, anual, la 1 octombrie, Fundaţia Renaşterea organizează evenimentul – Iluminare in roz a unor clădiri reprezentative din Bucuresti şi din alte oraşe din ţară. In 2014, in urma demersurilor facute de Fundatia Renasterea, Senatul Roman a declarat 1 Octombrie – Zi Nationala de lupta Impotriva Cancerului de San. Anul acesta, pentru a 3-a oara consecutiv, la 1 octombrie, Globalworth Tower se va ilumina in roz, in semn de solidaritate cu campania Fundatiei Renasterea.
Cateva dintre cladirile reprezentative ale lumii care s-au imbracat in culoarea sperantei sunt: Empire State Building New York – SUA, Turnul Perla Orientului din Shanghai – China, Muzeul Britanic din Londra – Anglia, Opera din Paris – Franta. În Bucureşti, au fost iluminate în roz: Ateneul Român (2001), Muzeul George Enescu (2002), Teatrul Naţional (2003), clădirea C.E.C. (2004) şi Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Naţional de Artă (2006), Cercul Militar Naţional (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucuresti (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justitie (2011), Banca Nationala a Romaniei (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul National al Taranului Roman (2014), Facultatea de Medicina si Farmacie Carol Davila (2015), Muzeul National de Arta al Romaniei (2016), Globalworth Tower si City Tower (2017), Ateneul Roman(2018), Palatul Ministerului Agriculturii (2019), Spitalul Clinic Coltea(2020).
Realizări ale celor 20 ani de activitate ale Fundatiei Renasterea:
· Centrul Medical de Excelenţă – RENASTEREA, inaugurat în aprilie 2011, specializat in diagnosticarea precoce a cancerului de san si genital. Centrul are 8 cabinete medicale, laborator modern, mamograf digital si cu tomosinteza – ce are cu 30% mai putina iradiere decat alte echipamente digitale, colposcop, ecograf 4D. Finantarea, in valoare de 2,000,000 Euro, a fost asigurata prin Mecanismul Financiar SEE (Islanda, Liechtenstein si Norvegia). Acest centru ofera: servicii medicale la standarde de exceptie, aparatura medicala ultraperformanta, laborator specializat, la cele mai mici preturi de pe piata medicala din Romania, fiind gestionat de o fundatie care nu urmareste obtinerea de profit.
• In perioada 2003-2021, la Centrele Medicale Renasterea din Bucuresti s-au efectuat 31.794 de ecografii, 42.900 de mamografii si 50.071 de consultatii, 4.921 femei primind diagnosticul de cancer.
• Unitatea Mobilă de Diagnostic pentru Sân şi Col Uterin – primul program gratuit de investigaţii de sân şi de col uterin din România, este dotata cu cabinet de ginecologie si mamograf digital. De la inaugurare (martie 2008), Unitatea Mobilă s-a deplasat în 59 de comunităţi rurale si orase mici,unde peste 22.870 de femei au beneficiat de investigaţii gratuite, fiind efectuate 19.680 de teste Babes-Papanicolau si 11.317 mamografii.
In perioada 15 septembrie – 10 decembrie, 1200 de femei din localitatile Chitila, Agigea, Mihaiesti-Valcea vor putea face Teste Papanicolau gratuite in cadrul Unitatii Medicale Mobile Renasterea, cu sustinerea Fundatiei Globalworth. Programarile se pot face la nr 0756.713.652
Premii: „Pearl of Wisdom” (Perla Intelepciunii) acordat de Parlamentul European 2010
Premiul Special al Galei Societatii Civile 2008
peste 19.000 codite donate (care ar putea fi transformate in 2100 peruci); donatori din peste 60 orase din Romania, dar si din tari precum Austria, Italia, Danemarca, Germania si Marea Britanie si altele; 680 de peruci donate pacientelor oncologice.