Rolul educatiei sanitare, a navigatorului de pacienti si al asistentilor comunitari in facilitarea accesului la servicii medicale pentru pacientii cu cancer pulmonar

In data de 29 iunie, Fundatia Renasterea a organizat o dezbatere online in ceea ce priveste Rolului navigatorului de pacienți si al asistenților medicali comunitari în facilitarea accesului la servicii medicale pentru pacienții cu cancer pulmonar.
In conditiile in care cancerul pulmonar este o afectiune „silentioasa”, care se depisteaza in cele mai multe cazuri in stadii avansate, dar afecteaza din ce in ce mai multi romani, Fundatia Renasterea, cu sprijinul MSD Romania, Asociatia Asistentilor Medicali Comunitari, Pacientul 2.0, a organizat o serie de evenimente online, menite sa vina in sprijinul pacientilor diagnosticati cu acest tip de cancer.
Aceasta discutie se înscrie în seria de activități ce au ca obiectiv să contribuie la creșterea ratei de supraviețuire și a calității vieții acestor pacienți, prin implicarea asistentilor medicali comunitari in procesul de navigare a pacientilor in sistemul de sănătate, în funcție de etapele de diagnostic, tratament, investigatii medicale specifice.
In cancerul pulmonar, parcurgerea traseului de la diagnostic la tratament intr-un timp cat mai scurt este esentiala. Traseul pacientului cu cancer pulmonar este unul complex – care acum dureaza intre 4 si 6 luni. Recomandarea specialistilor este de a reduce timpul de la diagnostic la tratament la doar 2 luni, pentru ca in acest fel sa contribuim la cresterea supravieturii in cancerul pulmonar. Din pacate, contextul pandemic a generat si mai multa complexitate in traseul pacientilor, impactand atat persoanele cu suspiciune de cancer pulmonar, cat si pacientii deja diagnosticati. Stim ca numarul bronhoscopiilor a scazut aprope la jumatate in multe centre de tratament din tara. Alaturi de partenerii nostri MSD GCC Romania ne propunem să acceleram diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, navigarea optimă în sistem în vederea creșterii ratei de supraviețuire a pacientilor. De asemenea, este o prima inițiativă ce urmărește să coalizeze autoritățile locale în prioritizarea problemei reprezentată de cancerul pulmonar în regiunea Moldovei, una cu multiple bariere in adresabilitatea servicilor medicale. Acest tip de inițiativă este de asemenea în linie cu viziunea pe termen lung pentru zonele rurale.
Primul eveniment a avut formatul unui webminar de 4 ore ce s-a desfasurat pe 23 iunie. La Workshopul Digital au participat 150 de asistenti medicali comunitari  din judetele Botosani si Gorj. Acestia s-au familiarizat cu procesul de navigare a pacientilor, cu sprijinul Dnei Victoria Asanache – Trainer de Navigatori de Pacienti oncologici. 
La dezbaterea din 29 iunie au participat:
· Dna Mihaela Geoana, Presedinte forndator Fundatia Renasterea,
· Dl Prof. Dr Patriciu Achimas-Cadariu
· Dl Cosmin Ionuţ Andrei – Primar Botosani
· Dl Dr Marius Geanta, presedinte INOMED;
· Dna Lidia Onofrei, Consilier, Ministerul Sănătății
· Dl Dr Florian Rusu, Institutului Regional Oncologic Iași;
· Dna Victoria Asanache, Navigator de Pacienti;
· Dna Ana Dodea, Policy & Market Access Director MSD Romania
· Dna Dr Carmen Hliban, coordonatorul asistenţilor medicali comunitari din cadrul DSP Botoşani.
Un prim concept discutat in cadrul dezbaterii a fost cel al alfabetizarii in sanatate sau educatia pentru sanatate (health literacy). Progresul stiintific inregistrat in lupta impotriva cancerului in ultimul deceniu este unul extraordinar. Acest progres a adus insa cu sine si un grad de complexitate ridicata in ceea ce priveste diagnosticarea, tratamentul, navigarea in sistemul de sanatate – mai ales in ceea ce traseul pacientului, cu implicatii directe asupra comunicarii medic – pacient, chiar si  asupra interactiunii medic – sistem de sanitate, pacientul isi asumandu-si un rol din ce in ce mai activ in luarea deciziei asupra etapelor de diagnostic si tratament. Includerea alfabetizarii in cancer ca pilon in planul European de lupta impotriva cancerului trebuie sa fie un impuls pentru Romania de a include prevederi similare in viitorul Plan National de Cancer.
Dezbaterea organizata pe 29 iunie se înscrie în seria de activități ce au ca obiectiv creșterea ratei de supraviețuire și a calității vieții pacienților diagnosticati cu cancer pulmonar, prin implicarea asistentilor medicali comunitari in procesul de navigarea a pacientilor in sistemul de sănătate, în funcție de etapele de diagnostic, tratament si investigatii medicale specifice.
Scopul acestei intalniri, alaturi de partenerii identificați în cadrul proiectului, este acela de a accelera diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, navigarea optimă în sistem în vederea creșterii supraviețuirii pacientilor.
Aceste activitati sunt primii pasi ai inițiativei ce urmărește să coalizeze autoritățile locale în prioritizarea problemei reprezentată de cancerul pulmonar în regiunea Moldovei, una cu multiple bariere in adresabilitatea servicilor medicale, fiind în linie cu viziunea pe termen lung pentru echitate si acces la servicii de diagnostic, tratament si imbunatatire a calitatii vietii in zonele rurale.
Concluziile intalnirii au fost ca statisticile alarmante in supravietuirea din cancerul pulmonar ne indica faptul ca suntem intr-un punct in care este nevoie sa utilizam toate resursele disponibile pentru a contracara impactul pandemiei COVID 19 aspura pacientilor oncologici, intr-un moment crucial – cel al redactarii Planulului National de Cancer.
  • Captura WebinarCaptura Webinar
  • Captura WebinarCaptura Webinar
  • Dna. Catalina NegaraDna. Catalina Negara
  • Dna. Mihaela GeoanaDna. Mihaela Geoana
  • Captura WebinarCaptura Webinar
  • Captura WebinarCaptura Webinar
  • Dna. Magdalena PatruleasaDna. Magdalena Patruleasa
  • Dna Victoria AsanacheDna Victoria Asanache
  • Dna. Carmen HlibanDna. Carmen Hliban
  • Captura WebinarCaptura Webinar
  • Dna. Lidia OnofreiDna. Lidia Onofrei
  • Captura WebinarCaptura Webinar
  • Dna. Catalina NegaraDna. Catalina Negara
  • Dna. Ana DodeaDna. Ana Dodea
  • Dl. Marius GeantaDl. Marius Geanta
  • Captura WebinarCaptura Webinar
  • Dl. Prof. Dr. Patriciu Achimas CadariuDl. Prof. Dr. Patriciu Achimas Cadariu
  • Captura WebinarCaptura Webinar
  • Dl. Cosmin - Ionut AndreiDl. Cosmin - Ionut Andrei
  • Dna. Victoria AsanacheDna. Victoria Asanache
  • Dna. Lidia OnofreiDna. Lidia Onofrei
  • Dna. Carmen HlibanDna. Carmen Hliban

Sponsori
Legal Advisers